Centrifugaalpompen

"Centrifugaalpompen verpompen de vloeistof door middel van centrifugaalkrachten. Om de pomp goed te laten functioneren mag de vloeistof dus niet te viskeus zijn. De constructie is over het algemeen eenvoudiger dan die van verdringerpompen, wat meestal resulteert in een lagere aanschafprijs."

Een aantal typen centrifugaalpompen worden gemaakt volgens een bepaalde norm. Zelfs voor deze typen geldt niet dat het ene merk vergelijkbaar is met het ander. De vergelijking houdt op bij een min of meer gelijke pompspecificatie. Overige selectiecriteria worden wat belang betreft vaak onderschat en vergeten. Deze maken echter het grote verschil tussen een goede en een slechte pompselectie. IB-Pompen maakt het verschil.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie groepen:

  1. Centrifugaalpompen met overhangende waaier(s) (eenzijdige lagering), beschikbaar in natte en droge uitvoering beschikbaar, horizontaal of verticaal opgesteld, waarbij de lagering in de aandrijving is gerealiseerd (kortgekoppeld) of zelfgelagerd middels een lagerstoel (langgekoppeld).

Deze groep omvat : (CV)-circulatiepompen, magneetpompen, busmotorpomp, waternormpompen,chemienormpompen, insteek-& cantileverpompen, vatpompen, dompelpompen (waaronder klok-, bouw- en rioolwater dompelpompen), staartpompen, meertrapspompen, mixed-flow en propellerpompen

  1. Centrifugaalpompen met  "Waaiers tussen lagers". Dit is de kleinste groep welke de split-case pompen, bron- en diepwelpompen omvat. 
  2.  
  3. Dit betreft speciale uitvoeringen van centrifugaalpompen ; zelfaanzuigende centrifugaalpompen, wervelrad (vortex) pompen en filterpompen.

We helpen u graag voor een juiste selectie!

Voor meer gedetailleerde informatie zie wikipedia.