Chemienormpompen

Pomp volgens DIN 24256 voor de zwaardere toepassingen bij het verpompen van bijvoorbeeld chemicaliën. Ten opzichte van de waternorm pomp is deze pomp robuuster en geschikt voor een hogere drukklasse (PN16).

Beschrijving chemienormpomp:
De meest toegepaste uitvoering is de uitvoering waarbij de pompas wordt gelagerd met behulp van kogellagers in een lagerstoel buiten het vloeistofgedeelte van de pomp. Tussen de waaier en de lagering zorgt de asafdichting voor een vloeistof- en luchtdichte doorvoer van de as in het pomphuis. Vooral de chemienormpomp wordt wel uitgevoerd met een magneet koppeling. Er wordt dan gesproken over "magneetpomp". Bij een magneetpomp is de asafdichting vervangen door een absoluut lekvrije magneetkoppeling (voor nadere details zie "magneetpomp").

De pomp en de aandrijving worden door middel van een askoppeling samengebouwd en gemonteerd op een gemeenschappelijke fundatieplaat.

Toepassing
Voor de algemene situatie waarbij betrouwbaar gepompt moet kunnen worden met een minimum aan onderhoud. Er zijn vele verschillende uitvoeringen op de markt beschikbaar, in verschillende prijsklasses en verschillende kwaliteitsniveaus.