Dompelpompen

Dompelpompen zijn centrifugaalpompen geschikt voor gebruik onder water (grotendeels of volledig ondergedompeld), door een rechtstreekse aandrijving van een waterdichte elektromotor.

Tussen het pomp- en motorgedeelte zit een mechanical seal. Doorgaans worden dubbelseals met oliebad toegepast en vaak is het motorgedeelte zelf ook oliegevuld om hiermee binnendringen van water te voorkomen. De kabelaansluiting moet waterdicht aangesloten zijn.

Toepassing
De eenvoudige dompelpompen (of klokpompen vanwege de gelijkenis met een klok) zijn voorzien van een zuigkorf en worden algemeen als transportabele pomp gebruikt in geval van wateroverlast. Meestal zijn ze van kunststof, gietijzer of roestvrijstaal gemaakt. Voorzien van een vlotterschakelaar kunnen ze permanent in een put geïnstalleerd worden en hiermee automatisch een laag gelegen ruimte droog houden. Vandaar dat deze pompen ook vaak kelderpomp genoemd worden.

Voor industriële toepassingen zijn de volgende uitvoeringen beschikbaar :

- Bouwpompen: slijtbestendige uitvoering speciaal voor het gebruik in bouwputten, geschikt voor met zand en slib verontreinigd water

- Rioolwaterpompen: verstoppingsvrije uitvoering speciaal voor het gebruik in afvalwaterverzamelputten.