Frequentieregelaars

Frequentieregelaars worden gebruikt om draaistroommotoren te besturen: de meest gebruikte motortechnologie in de industrie.

Als een draaistroommotor direct wordt aangesloten op de netvoeding, zal de motor snel accelereren en vervolgens met een vast toerental draaien dat afhankelijk is van de elektrische voedingsfrequentie en het motorontwerp. Voor de pomp betekent dit dat, wanneer deze niet op een andere manier gemanipuleerd wordt, deze een constante capaciteit en druk geeft.

Voor veel toepassingen is een vaste toerental prima. Voor de meeste toepassingen vertegenwoordigen een snelle acceleratie, ongeremde deceleratie en het onvermogen om het toerental en koppel aan te passen, evenwel een groot probleem. Frequentieregelaars bieden een oplossing door de spanning en frequentie van de voeding naar de motor aan te passen. Hierdoor wordt het mogelijk de pomp zonder het bedienen van kleppen elektronisch te sturen op capaciteit en druk. Specifiek voor de pomp is de frequentieregelaar of ook wel frequentie-omvormer een elektronische pompregelaar.